newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

החיילת שמרצה "השפילה" היתה בעבר פעילה מצטיינת ב"אם תרצו"

חשיפת "שיחה מקומית": הדר לסרי, הקצינה וסטודנטית באונ' העברית ש"ננזפה על ידי מרצה" בגלל המדים שלה, תועדה באירועים ועם פעילים מרכזיים של "אם תרצו", ואף קיבלה תעודת הצטיינות מהארגון. דובר "אם תרצו": "לא יודע על מה מדובר"

מאת:

החיילת ש"הושפלה על ידי מרצה" באוניברסיטה העברית, היתה פעילה בארגון "אם תרצו", כך עולה מתחקיר "שיחה מקומית". מעדויות שהגיעו ל"שיחה מקומית" עולה שהתיעוד שהופץ לתקשורת של השיחה שניהלה עם המרצה מחוץ לכיתת הלימוד היה חלקי, ובניגוד לפרסומים בתקשורת, הסטודנטים האחרים בכיתה לא העירו לקצינה במהלך השיעור על המדים שלבשה. הקצינה אף תועדה לאחרונה באירועים משותפים ביחד עם פעילים מוכרים ומרכזיים ב"אם תרצו", בהם גם ה"שתול" שחשפנו לאחרונה שפעל בקרב קבוצת הפעילים שמפגינים על הגדר עם עזה. דובר אם תרצו בתגובה ל"שיחה מקומית": "אני לא יודע על מה אתה מדבר". הקצינה הפנתה אותנו לדובר צה"ל.

בשבוע שעבר התעוררה סערה לאחר שמספר כלי תקשורת פרסמו תיעוד של "תקרית" בין סטודנטית במדים לבין מרצה באוניברסיטה העברית. על פי הפרסומים הסטודנטית הותקפה מילולית במהלך שיעור על ידי סטודנטית עמיתה פלסטינית בשל המדים שלבשה לכיתה. בתיעוד שפורסם הוצגה שיחה קשה שהתקיימה מחוץ לכיתה בין המרצה, ד״ר קרולה הילפריך, שהוקלטה בסתר, לבין הסטודנטית. "המרצה השפילה את החיילת", נכתב ב"ווינט" שאף ציטט סטודנט אלמוני שהיה עד לשיחה, והביא תגובה של תנועת "אם תרצו" שקראה לשר בנט לפעול לפיטורי המרצה.

אך תחקיר "שיחה מקומית" חושף כי לחיילת, קצינה בקבע, יש שם: הדר לסרי. לסרי, שפניה בסרטון העימות עם המרצה לא נחשפו, היתה פעילה במשך מספר שנים בתנועת "אם תרצו". מהבדיקה שערכנו עולה כי לסרי, בעבר עתודאית וכיום קצינה וסטודנטית לתואר שני באוניברסיטה מטעם הצבא, היתה פעילה בתנועת הימין בין השנים 2014-2016. בנוסף, בחצי השנה האחרונה תועדה לסרי לפחות פעמיים בחברת פעילים מרכזיים ב"אם תרצו" באירועים חברתיים שונים.

תעודת ההצטיינות שקיבלה הדר לסרי (צילום מסך, פייסבוק)

תעודת ההצטיינות שקיבלה הדר לסרי (צילום מסך, פייסבוק)

במהלך 2014 תועדה לסרי בכמה פעילויות של תא "אם תרצו" באוניברסיטה העברית, כשהיא לובשת חולצה של ארגון הימין. במאי 2014, תויגה לסרי בצילום ש"אם תרצו" העלה לדף התא באוניברסיטה העברית, בו היא נראית ביחד עם פעילים אחרים בצעדת הדגלים לחגיגות "יום איחוד ירושלים".

ביוני 2015, קיבלה לסרי הוקרה מ"אם תרצו על פעילותה בארגון – "תעודת פעיל מצטיין" בשל "ההירתמות שלך לעזור בכל מצב" והדוגמא שהיא מהווה לפעילי התנועה, זאת בזמן שהיתה עתודאית ולמדה באוניברסיטה העברית לתואר ראשון. "אהוביי בתנועה תודה לכם, תודה על מי ומה שאתם, תודה על הערכים שלימדתם אותי, תודה על שנתתם לי את ההזדמנות ליצור עשיה ציונית, והכי חשוב – תודה לך ישראל שלי!", כתבה לסרי בפרופיל הפייסבוק שלה בעקבות קבלת התעודה. עוד באותו חודש מופיעה לסרי בצילום של מפגש של תא "אם תרצו" באוניברסיטה העברית. בנובמבר 2015 היא הצטלמה לקמפיין של "אם תרצו" באוניברסיטה העברית נגד הפרדת יום הסטודנט מיום ירושלים. בינואר 2016, השתתפה לסרי במפגש של פעילי אם תרצו בירושלים עם חבר הכנסת מהליכוד אמיר אוחנה.

ביולי 2018, בקיץ האחרון, תועדה לסרי בחתונה בה נכחו עובדים ופעילים רבים ב"אם תרצו". בתמונות מופיעים פעילים מרכזיים בתנועה ובהם גם ה"שתול" שהגיע להפגנה בגבול עזה תחת שם הכיסוי "עמנואל ברוש", ושמו האמיתי הוא מתן גולדנר, כפי שחשפו פעילות קבוצת "Return Solidarity" ושהתפרסם כאן, ב"שיחה מקומית", לראשונה. בנוסף על גולדנר-ברוש, מופיעים בתמונה עוד לפחות שבעה פעילים ועובדים מוכרים ב"אם תרצו" בעבר ובהווה. בצילום מאירוע חברתי אחר, טיול שהתרחש בספטמבר 2018, נראית לסרי ביחד עם פעילי "אם תרצו" בהם גם רכז המדיה של הארגון.

לסרי היא פעילה גם בנושאי זכויות נשים ועוד, ומגיבה גם ברשתות החברתיות. לאחרונה נשאלה בעניין המפלגה החדשה של שקד ובנט, מה תהיה עמדתם בנושא הפרדת דת ומדינה והכרה בזכויות להט"ב. "לאור השיחות הרבות שקיימת עם שקד, יש לך מה לשפוך אור בנושא?", תייג אותה אחד המגיבים, ולסרי הגיבה כי "האמת שאני כבר בקושי זוכרת… עיקר הדיונים שלי איתה היו בנושא הפללת לקוחות זנות".

מה קרה קודם?

בחזרה לאירועים בשבוע שעבר. ביום שלישי התקיימה פגישה שגרתית במסגרת סמינר בתוכנית ללימודי תרבות, אותו מעבירה ד"ר קרולה הילפריך, אשת סגל בכירה באוניברסיטה. הסמינר, "תיאוריה ביקורתית של תרבות", הוא סמינר חובה לתלמידי התואר השני ובו משתתפים כ-30 סטודנטים וסטודנטיות, רובן הגדול יהודיות. לסרי, שרשומה לסמינר, הגיעה אליו פעמים רבות במדים. לפי מספר גורמים איתם שוחחנו, האירועים במהלך ואחרי השיעור היו שונים בתכלית מכפי שהוצגו בתקשורת. במהלך השיעור אומנם התקיים דיון בין הסטודנטים, אך אף אחד או אחת לא התקיף ישירות את הקצינה או העיר לה על העובדה שהיא ישבה בכיתה במדים.

השיעור עסק בחיבור "הפסיכולוגיה של ההמון" של פרויד ובמהלכו התפתח דיון שנפתח בכך שפרויד נתן את הצבא בתור דוגמה לעדריות, הצובעת את הפסיכולוגיה של ההמון. על פי מקורות עימם שוחחנו, וכפי שפורסם גם ב"הארץ", לא התקיים עימות מילולי או ויכוח בין סטודנטית פלסטינית לחיילת במדים, כפי שדווח ב"כאן ו"ווינט", אלא דיון תיאורטי. רק בתום השיעור, כך עולה מהמידע, לסרי ניגשה לאחת התלמידות הפלסטיניות וביקשה לשוחח איתה. היא זכתה לתגובה שככל הנראה אכזבה אותה. התלמידה הפלסטינית לא רצתה לדבר על הכיבוש עם מישהי שלובשת מדים.

רק בעקבות התשובה הזאת, לאחר השיעור, כך עולה מהגורמים עימם שוחחנו, פנתה לסרי להילפריך וביקשה לשוחח איתה מחוץ לכיתה. השתיים ניהלו שיחת מסדרון, שרק חלקה האחרון (כשתי דקות) פורסם בתקשורת. "אני חייבת לרוץ", אומרת הילפריך בתחילת הווידאו, מה שיוצר את התחושה של שיחה קצרה וקשה ושל מרצה שאינה מעוניינת להקשיב לסטודנטית. אולם מהמידע שנמצא בידינו עולה כי השיחה היתה ארוכה מהתיעוד שפורסם, ובמהלכה הקשיבה הילפריך לטענות הסטודנטית. היא אף הציעה לה דרכים נוספות להמשיך את הדיון.

אילוסטרציה. פעילי אם תרצו מפגינים באוניברסיטה העברית. למצולמים אין קשר לכתבה. (אורן זיו)

אילוסטרציה. פעילי אם תרצו מפגינים באוניברסיטה העברית. למצולמים אין קשר לכתבה. (אורן זיו)

הידיעה הראשונה על התקרית התפרסמה ב"כאן", כבר ביום שלישי. לכתבה, בה הוצג תיעוד סאונד בלבד, התראיין רכז הפעילים של "אם תרצו", תום ניסני. ניסני, שלפני כמה שבועות היה מעורב באירוע "השתול" בהפגנת השמאל בעזה, לא לומד באוניברסיטה העברית, ואינו נציג תא הסטודנטים של הארגון. למחרת בבוקר (רביעי), פורסם בווינט תיעוד וידאו של השיחה, שצולם מקומה אחת מעל. בווידאו שפורסם, במכוון או במקרה, לסרי עומדת מאחורי עמוד, ופניה לא נחשפים.

באותו יום, רביעי, התקיימה הפגנה של אם תרצו באוניברסיטה העברית בדרישה לפטר את המרצה. באותה הפגנה נאם תום ניסני שאמר (דקה 23:00) "אנחנו מכירים את אותה סטודנטית, אני אישית מכיר אותה מ-2012. מדברים איתה, מעדכנים אותה בכל דבר שאנחנו עושים. הדבר האחרון שאנחנו נעשה זה לפגוע בה ובעתיד שלה".

אם תרצו מיקדו בשנים האחרונות את הפעילות שלהם בקמפוסים נגד מרצים שמאלניים, החל מקריאה לפיטורים של מרצים כאלה ועד להצעה לשלול תקציבים ממוסדות אקדמיים שאני סגל בו תומכים בחרם.

"אם תרצו טוענים שיש פוליטיזציה באקדמיה ושהם נאבקים נגד זה", אומר עופר כסיף, מרצה בחוג למדע המדינה במכינה באוניברסיטה העברית. "זה לא סתם שקר אלא היפוך של המציאות, מבחינתם כל ביקורת וספקנות מזוהה עם השמאל, והמטרה לבטל כל ביקורת כזו". כסיף בעצמו היה יעד להקלטות סתר ופרסומים נגדו לפני כשנתיים. "אחרי שראיתי את הווידאו ברור לי שזו מלכודת. המרצה לא אמרה שום דבר פסול, היא לא הפלתה את הסטודנטית, היא לא אמרה לה לא לבוא במדים לשיעור ולא אמרה שהיא תפגע לה בציון בגלל זה". כסיף מעיד שלמרות שהוקלט בסתר בעבר על ידי סטודנטים והיווה מטרה להתקפות של "אם תרצו", הדבר לא מרתיע אותו. "נקודת המוצא שלי היא אמון בסטודנטים ולא חוסר אמון, גם אם פעם או פעמים הפרו אותו".

הבוקר (ראשון) פרסם ארגון "אקדמיה לשוויון" מכתב פומבי חריף לרקטור ולנשיא האוניברסיטה העברית, בו נכתב כי "האירוע שסביבו פרצה הפרשה לתקשורת צולם באופן שלא נראה ספונטני; יש חשש שמדובר בפרובוקציה מכוונת שתוזמרה בידי אנשי 'אם תרצו' בכדי לעורר מדנים, להעכיר את האווירה באוניברסיטה, לפגוע בסמכות של מרצים במוסד ולסכסך בין מורים ותלמידים".

פנינו לדובר אם תרצו, שטען תחילה: "אני לא יודע על מה שאתה מדבר". העברנו אליו גם מספר שאלות בכתב בנוגע לקשר בין הקצינה לסרי לארגון. הדובר לא השיב לשאלותינו עד לרגע פרסום הכתבה. אם יחליטו ב"אם תרצו" להתייחס לשאלותינו, תגובתם תפורסם כאן בהמשך.

הדר לסרי עצמה לא הכחישה כי היא הקצינה שצולמה בסרטון, ואמרה כי "אני מתנצלת מראש. בגלל שאני קצינה בצה"ל אני לא יכולה לדבר עם כתבים בלי אישור מדובר צה״ל". לסרי ציינה כי בעודה משוחחת איתנו עומדת לצידה נציגה של דובר צה"ל שביקשה להפסיק את השיחה. בתגובה לשאלה האם היתה פעילה ב"אם תרצו" ענתה "אני לא יכולה להגיב".

מכיוון שלסרי, בתור קצינה, לא יכולה להתראיין ללא אישור, פנינו לדובר צה"ל בניסיון להבין מה היה חלקה בתיעוד ובהפצה של החומרים שצלמו והוקלטו בשבוע שעבר. ביקשנו לברר האם היא היתה פעילה ב"אם תרצו" גם בזמן שירותה הצבאי, והאם הפעילות נעשתה באישור. בדובר צה"ל טענו שלסרי היא לא מי שצילמה את הסרטון.

עדכון: יממה לאחר פרסום הכתבה ביקש דו"צ להוסיף את התגובה הבאה בנוגע למדיניות צה"ל בנוגע למדיניות בנוגע ללבישת מדים במוסדות אקדמיים ואזרחיים אחרים: "ככלל, צה״ל אינו אוסר על משרתיו ללבוש מדים בעת פעילות פרטית, כגון לימודים לאחר שעות הפעילות בצבא".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf