newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הכורים שניצלו מספרים לתורכיה את האמת שהממשלה מסתירה

תורכיה שוב סוערת. רבבות יצאו לרחובות בעקבות מותם של מאות כורים באסון המכרה בעיר סומה. ראש הממשלה ארדואן צולם כשהוא חובט באגרופו באחד המפגינים. הכורים שיצאו ממכרה התופת טוענים שהממשלה והתקשורת פועלות במשותף כדי להסתיר את האמת על האסון

מאת:

"אחת הדרכים להכיר מדינה היא לדעת איך אנשים מתים בה" (אלבר קאמי)

אסון המכרה הנורא שארע השבוע (13 במאי) באזור העיר סומה במערב תורכיה, בו קיפחו את חייהם מאות כורים מטלטל את תורכיה כבר מספר ימים ומאוורר שדים רדומים. זעם רב של אזרחים הוציא רבבות לרחובות בכל רחבי המדינה במחאה על מה שהם מכנים רצח ולא תאונה.

מצב תקשורת המיינסטרים במדינה בכי רע. זוהי הארץ ה"מערבית" עם מספר העיתונאים הכלואים הגבוה ביותר. קשרי ההון-שלטון עמוקים ועיתונאים מושתקים ומפוחדים. ישנם מספר עיתוני אופוזיציה המתבטאים ביותר חופשיות אולם רוב הציבור הפחות משכיל, היותר שמרן, זה שגר בפריפריה הענקית של תורכיה ואין לו חשבונות פייסבוק או טוויטר, נחשף למידע בעיקר דרך ערוצי המיינסטרים בהם שולט ארדואן שלטון ללא מצרים.

> "ההתקוממות בסומה ממשית" – ראיון עם מנהל תחנת רדיו עצמאית

כורה ששאף גזים רעילים בנסיונות חילוץ חבריו הכורים בסומה, טורקיה. AFP PHOTO/BULENT KILIC

כורה ששאף גזים רעילים בנסיונות חילוץ חבריו הכורים בסומה, טורקיה. AFP PHOTO/BULENT KILIC

בתוך המציאות התקשורתית העגומה הזו ישנו ערוץ טלוויזיה אחד יוצא דופן, שמעז להביא חלק מהקולות המושתקים, ונרדף בשל כך. שמו Halk TV – או באנגלית People's TV. אני זוכר את אנשיו רצים מזירה לזירה במהלך מחאת הקיץ שעבר באיסטנבול, ומשדרים את מה שתקשורת המיינסטרים פחדה לשדר. חוטפים מכות משוטרים, נעצרים, מצלמותיהם ניזוקו לא פעם, אולם זה לא הפחיד אותם. אומרים שמפלגת האופוזיציה הוותיקה (CHP), זו שמנהיגה המיתולוגי כמאל אטאטורק ייסד את הרפובליקה התורכית, מממנת את הערוץ ובזכות זה עיתונאיו מוגנים איכשהו. זה אולי קצת פוגם בהילה של הערוץ, אבל בכל אופן, מבין ערוצי הטלויזיה כל החברים האקטיביסטים שלי בתורכיה צפו רק בו, סמכו רק עליו.

כורה שחולץ מהמכרה נתמך בידי חבריו AFP PHOTO/BULENT KILIC

כורה שחולץ מהמכרה נתמך בידי חבריו AFP PHOTO/BULENT KILIC

השבוע שידרו אנשי Halk TV ראיון בשידור חי מסומה, עם הכורים שיצאו ממכרה התופת וסיפרו את האמת שלהם, שלדבריהם, ממשלת הצדק והפיתוח (AKP) של ארדואן ותקשורת המיינססטרים פועלות במשותף כדי להסתיר. הראיון המצמרר התקיים יומיים לאחר הפיצוץ ואת עיקריו המתורגמים, בסיועה של אקטיביסטית תורכיה, אני מביא כאן:

מספר הנספים אינו 283 כפי שדיווחה הממשלה. הרשויות משקרות. המספר האמיתי הרבה יותר גבוה. מספר הכורים במשמרת שלנו היה 750. בזמן שאנחנו מתראיינים כאן ישנם עוד רבים הלכודים במעבה האדמה. חברת הכרייה יצרה מסמכים רשמיים המתעדים לדבריה את אשר ארע במכרה. במסמכים אלה היא מצהירה כי כל הכורים נספו לאחר השעה 16:30. בעזרת פרט המידע הזה הם יוכלו לטעון שהכורים מתו לאחר שעות העבודה. כך החברה לא תצטרך לשלם למשפחותיהם פיצויים כלשהם על מותם. כדי להוליך שולל את הציבור ואת התקשורת הם סחבו החוצה מן המכרה גופות של כורים כאילו היו עוד בין החיים. מסכות חמצן הולבשו על פניהם למרות שכבר לא הייתה בהם רוח חיים.

בבחירות לאיגוד הכורים, הרשויות אמרו לנו בפירוש שאינן רוצות כל אופוזיציה. הם נתנו לנו טופסי הצבעה שבהם סימנו כבר עבורנו למי עלינו להצביע. כורים שהתנגדו למהלך הזה פוטרו על ידי חברת הכרייה. האיגוד שלנו מייצג את חברת הכרייה, לא את הכורים.

במכרה שלנו אין שום חדרי בטחון כנדרש. זאת למרות שהרשויות טוענות הפוך מכך. הכורים החברים שלנו מתו בגלל העדרם של חדרי בטחון שכאלה… כדרך קבע לאחר שנכנסנו למכרה נהגו אנשי החברה לנעול את דלתות המכרה מאחורינו. הם עשו כך בכל יום. לא הייתה שום דרך אפשרית להימלט ולחלץ את עצמנו במקרה חירום.

חברת הכרייה ומפלגת הצדק והפיתוח (של ארודאן) הכריחו אותנו להצביע עבורה בבחירות האחרונות… מפלגת השלטון וחברת הכרייה מצהירות שהאסון ארע כתוצאה מפיצוץ באחד השנאים החשמליים. זהו שקר גס. במכרה פרצה שריפה שהלכה והחריפה. השרפה ארעה ביחידה אטומה של המכרה. החברה פתחה את החלק האטום וכתוצאה מהפתיחה הזו ארע הפיצוץ.

חברינו שאיבדו את חייהם עסקו ברגעים האחרונים לחייהם בתפילה לאלוהים. הם כתבו הודעות פרידה קטנות על ידיהם כמסר לקרוביהם.

 כורה שחולץ מהתופת ואביו AFP PHOTO/BULENT KILIC

כורה שחולץ מהתופת ואביו AFP PHOTO/BULENT KILIC

ראש ממשלת תורכיה, ארדואן, הגיע ביום למחרת הפיצוץ לביקור הזדהות במכרה ובעיר סומה. הביקור בעיר האבלה שחרר זעם רב. בדרכם היהירה הסתבכו ראש הממשלה ושר האנרגיה שלו במחוות ובהתבטאויות שרק החריפו את הזעם ואת משבר האמון.

במהלך הביקור התקבל ארדואן בחמימות על ידי אלפ גורקאן, נשיא סומה-אחזקות שהוא גם בעליו של המכרה בו ארע האסון. "ארדואן לחץ את ידיו כאילו לא אירע דבר, וכאילו בזמן שהשניים לוחצים ידיים לא נמצאים עדיין נעדרים רבים במעבה האדמה" זעקו הרשתות החברתיות. בתמונה המדהימה הזו נראים תושבים מכלים זעמם בסניף המקומי של מפלגת AKP. ארדואן עצמו מצא את עצמו בלב המון רותח שקרא לעברו "ראש הממשלה התפטר!" וביקש לסלקו מהעיר. תחילה הוא קרא לעבר המוחים "בואו נראה אתכם מעזים למחות כאן לידי", ואז בשיאו הדרמטי והמדהים של הסיור ברחובות העיר חבט ראש הממשלה באגרופו בפרצופו של מפגין שהפגין מולו:

İşte Başbakan'ın Somalı vatandaşı yumrukladığı… by odatvcom

מקרה תקיפה נוסף ארע בשעה שאזרח העיר שאיבד את קרוב משפחה במכרה מחה בקרבת ראש הממשלה. יחידה של הכוחות המיוחדים תקפה את האיש האבל. כשכבר שכב על הארץ בעט בו יועצו של ארדואן, יוסוף ירקל כפי שנראה בבירור בתמונה כאן. התמונה המדהימה הזו הפכה ויראלית ברשתות החברתיות, ואילצה את היועץ לשחרר הצהרה רפה בה הראה פתק מרופא שמוכיח שהוא עצמו נפגע ברגלו בתקרית. בעיתונים Şafak ו-Star התומכים במפלגתו של ארדואן נכתב כי האיש המוחה הוא פרובוקטור שהגיע לו לקבל מכות, וכי יועץ ראש הממשלה בסך הכל הגן על עצמו.

"תאונות כאלה קורות", הצהיר ארדואן במסיבת עיתונאים, "תאונות עבודה הן דבר שבשגרה. הן יכולות לקרות בכל מקום עבודה. ובמכרות על אחת כמה וכמה. אני מבקש גם להודות לעיתונות התורכית על טיפולה הזהיר במקרה" .

יצוין כי מפלגת האופוזיציה הראשית (CHP) התריעה רק לפני כשבועיים בדיון בפרלמנט על הסכנות במכרה בו ארעו כבר תאונות בעבר. מפלגת השלטון חסמה את הדיון בצורך לפעול לתיקון המפגעים והגברת בטיחות העבודה. אזרחים תורכים רבים שחשו מרומים השבוע יצאו להפגנות ענק ברחובות הערים, כמו כאן בעיר איזמיר, שדוכאו ביד רמה תוך שימוש מסיבי בגז מדמיע, זרנוקי מים המכילים חומרים כימיים צורבים ובכדורי פלסטיק, שימוש שהפך שגרתי מאז פרוץ המחאה, שתציין בסוף החודש שנה לתחילתה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf