newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בנצרת תוהים: מה מחפש מטיף אוונגליסטי ניגרי אצלנו בעיר

טי.בי ג'ושוע, מטיף דת ניגרי שנוי במחלוקת, אמור לקיים אירוע דתי בהר הקפיצה בתחילת השבוע הבא. בעיריית נצרת טוענים שהביקור יכניס לעיר מיליונים, אבל רבים בעיר מתנגדים לאירוע גם בגלל האופי האוונגליסטי שלו וגם בגלל קשריו לכאורה של גו'שוע עם הימין בישראל

מאת:

החברה הפלסטינית סוערת בימים אלו לקראת בואו של טי.בי ג'ושוע, כומר ניגרי שנוי במחלוקת שמעריציו מכנים אותו "נביא", לקיים אירוע דת המוני בהר הקפיצה בנצרת בתאריכים 23 ו-24 בחודש. אנשי דת נוצרים ומוסלמים, כמו גם גורמי אופוזיציה וקואליציה מכל המפלגות בנצרת, יצאו נגד הגעתו של המטיף, שנעשית בתמיכת ראש העיר עלי סאלם. נציגי רוב הכנסיות בנצרת קראו למנוע את האירועים שאמורים לכלול גם טקס גירוש שדים – אחת ההתמחויות של ג'ושוע.

ג'ושוע הוא כומר אוונגליסטי פופולרי, ומייסדה של "בית הכנסת, כנסיית כל האומות" אותה הקים בשנת 1987 בלאגוס שבניגריה. הכנסייה הפכה לאטרקציה הדתית הכי חשובה במערב אפריקה, ומספר המבקרים בה מדי שבוע – כך לפי "הגרדיאן" הבריטי, "עולה על מספר המבקרים בארמון בקינגהם ומגדל לונדון ביחד", הכנסייה אף אחראית לכ-60% מהתיירות בניגריה. לכנסייה שלו יש כבר סניפים בגאנה, בריטניה, דרום אפריקה ויוון, והוא נחשב לאחד מ-50 האישים המשפיעים ביותר ביבשת האפריקאית, מוכר כבעל השפעה בפוליטיקה האפריקאית וכחברו הקרוב של ג'ון אטא מילס, מי שהיה נשיא גאנה בשנים 2009-2012.

מדובר בדמות שנויה במחלוקת. הכומר האוונגליסטי טוען כי יש לו כוחות בלתי מוסברים בעזרתם הוא מרפא מחלות חשוכות מרפא וכי הוא בעל סגולות ל"גירוש שדים". ארגונים נוצריים וכמרים בניגריה וארה"ב הוקיעו אותו מקרבם וחלקם אף האשימו אותו "בנוכלות", נמתחה עליו ביקורת אחרי שפורסם שרכש בסתר מטוס פרטי בשווי 60 מיליון דולר, ושמו נכלל ב"רשימה שחורה" של ממשלת קמרון בשנת 2010. שערורייה גדולה התחוללה גם לאחר שבית ההארחה בחצר כנסייתו בלאגוס קרס בשנת 2014 מה שהביא להריגתם של 115 בני אדם, מתוכם 84 אזרחי דרום אפריקה.

הכומר הניגרי טי.בי. ג'ושוע, מגיע לנצרת ומעורר סערה (צילום: TBJ Arabic ויקימדיה, CC BY-SA 4.0)

הכומר הניגרי טי.בי. ג'ושוע, מגיע לנצרת ומעורר סערה (צילום: TBJ Arabic ויקימדיה, CC BY-SA 4.0)

חבר של ישראל

מה לנו ולו? נדמה כי לג'ושוע חיבה מיוחדת לישראל. הוא כבר ביקר בה כמה פעמים בעבר. ב-2015 פורסם כי ג'ושוע רצה להעתיק את המרכז העולמי שלו מניגריה לחופי הכנרת ולהביא רכבות אוויריות מלאות במאמינים נוצרים לישראל. באחד הביקורים, במאי 2017, הוא גם הודיע על רצונו לעבור להתגורר כאן. הצעד גרר תגובות מטעם הרשויות במדינתו, אשר, ככל הנראה, חששו להפסיד את התרנגולת מטילת ביצי הזהב. הרעיון אף גרר תגובות בהולות מצד ארגוני חרדים בארץ שחששו מפעילות מיסיונרית מאסיבית שתביא, בין היתר, ל"נהירה" של יהודים המבקשים להמיר את דתם לנצרות.

בביקורו לפני כשנתיים, הוא ביקר בירושלים ובחברון וזכה לחיבוק מצד נציגים מהממסד הפוליטי והדתי, בהם שר התיירות יריב לוין והרב הראשי לישראל דוד לאו. הוא גם זכה לליוויו הצמוד של יהודה משי זהב – יו"ר ארגון זק"א. מאוחר יותר, משי זהב התנער מהקשר עמו, ככל הנראה נוכח התגובות השליליות להן זכה החיבור הזה, במיוחד בתקשורת החרדית.

הביקור תועד בסרטונים שיווקיים שפורסמו בערוץ הטלוויזיה שבבעלותו, "עמנואל טי וי", הנחשב לאחד מערוצי הטלוויזיה הנוצריים הגדולים בעולם. לצד ערוץ הטלוויזיה, ג'ושוע מוכר בפעילותו הענפה ברשתות החברתיות עם מליוני עוקבים בפייסבוק ומאות אלפי מנויים לערוצים שלו ביוטיוב לרבות בשפה הערבית והעברית, בהם הוא מעלה סרטונים הזוכים למאות מליוני צפיות, מה שהפך אותו לכומר הכי נצפה בפלטפורמה הזו.

בסוף חודש מרץ אשתקד הוא ביקר בנצרת והתקבל בהערצה ואהדה על ידי ראש העיר עלי סלאם ושר התקשורת דאז איוב קרא. ככל הנראה, מדובר היה בביקור הכנה לאירוע שיתקיים בשבוע הבא.

צליינים מתפללים בהר הקפיצה. (צילום: ד"ר אבישי טייכר, פיקוויקי ישראל, ויקימדיה CC BY 2.5)

צליינים מתפללים בהר הקפיצה. (צילום: ד"ר אבישי טייכר, פיקוויקי ישראל, ויקימדיה CC BY 2.5)

מה הביא נציגים מהממסד הפוליטי והדתי בארץ דאז לחבק את מגרש השדים האוונגליסטי? האם השיקול הכלכלי בלבד הוא זה שעומד לנגד עיניהם (כלומר הגברת התיירות הצליינית בארץ ופעילותו הפילנתרופית של האיש) או שמא ישנן גם סיבות פוליטיות שקשורות בקשר המיוחד שבין ממשלת הימין בישראל לבין האוונגליסטים? ימים יגידו.

נכון לעכשיו, אלפים רבים של מאמינים, מרביתם מאפריקה, צפויים לקחת חלק באירוע. הם יתניידו במאות אוטובוסים ויביאו לסתימת העיר, שבלאו הכי נראית כמו פקק אחד ארוך בכל יום נתון. כאלפיים מאמינים כבר הזמינו חדרים במלונות העיר. אלפים אחרים יאלצו להסתפק בלינה בשקי שינה על אדמת הר הקפיצה (המקום בו יתקיים האירוע) מצוידים באוכל ושתייה.

הפסטיבל של ג'ושוע זוכה בינתיים, כאמור, לגינויים חריפים חוצי-דתות מטעם רבים ממובילי דעת הקהל בנצרת. גם נציגי הכנסיות והקהילות הנוצריות בעיר מתריעים נגד השתתפות באירוע המדובר וקוראים להחרים אותו. הם מפצירים בכמרים להתייחס לנושא בדרשותיהם ולהזהיר מהשלכות "הפסטיבלים הלוליניים האסורים" כלשונם, על הדת הנוצרית והשייכות הלאומית והמרקם החברתי בעיר בין בני הדתות השונים. ארגון משפטי הפועל בתחום המנהל התקין ברשויות המקומיות הערביות. בתגובה לפניית הארגון טוענת העירייה כי שלל ההקלות שמקבלים המארגנים לצורך הפקת האירוע ניתנו "ללא כל תמורה", מעיריית נצרת נמסר גם כן כי עמותת "עמנואל" הפועלת מטעם טי בי ג'ושוע, השקיעה באירוע מיליוני שקלים. מחר (שישי) מתוכננת בעיר הפגנה א-מפלגתית שתצעד לקראת בניין העירייה בדרישה לבטל את "עסקת נביא השקר", כך לשון ההודעה.

עד שתתבהר התמונה, באם תחפצו במושב הנכסף באירוע "החינמי" בהר הקפיצה, תיאלצו להרשם מראש ולהסגיר כמה פרטים "זניחים" אודותיכם כגון שמכם המלא, כתובת האי-מייל שלכם, מס' הטלפון, ארץ מגוריכם, אזרחותכם, סיבת ההגעה, דרך קבלת המידע על האירוע ולבסוף, גם העלאת תמונתכם האישית.

סנאא חמוד היא עיתונאית עצמאית ויועצת תקשורת מנצרת.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf