newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כישלון חוק המצלמות הוא ביטוי להתחזקות המצביעים הערבים

נתניהו לא ציפה למותו של החוק אפילו לפני הצבעה בקריאה ראשונה. ההשפלה שספג בכנסת וההתגייסות הכללית נגדו מראה כי גם גנץ וליברמן הבינו שבלי השתתפות משמעותית של הבוחרים הפלסטינים, נתניהו יישאר ראש ממשלה

מאת:

סביר להניח שראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא באמת האמין שתוך שבוע הוא יצליח גם להעביר את חוק המצלמות בכנסת בשלוש קריאות, גם לנפנף את עמדות היועצים המשפטיים (לממשלה ולכנסת), וגם להתגבר על העתירות הצפויות לבג"ץ. נתניהו ידע שב-17 בספטמבר חוק המצלמות לא יהיה בתוקף. ובכל זאת, קשה להאמין שהוא ציפה לתוצאה הזאת. הצעת חוק שהממשלה תמכה בה פה אחד לא הצליחה להגיע אפילו לקריאה ראשונה בכנסת. זו כבר בגדר השפלה.

המטרה של קרקס חוק המצלמות היתה כנראה מראש אחרת. קריאת הקרב "הערבים גונבים את הבחירות" אמורה להיות המקבילה העכשווית של "הערבים נוהרים לקלפיות", ולעורר את הבייס לנהור לקלפי כדי להציל את נתניהו ואת ממשלת הליכוד-חרדים-ימין דתי הנוכחית. היא עשויה גם לשלוח פעילי ימין לקלפיות ביישובים הערבים במטרה לשבש את ההצבעה שם.

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), יו"ר הוועדה המסדרת בכנסת, בדיון בחוק המצלמות ב-9 בספטמבר, 2019 (צילום: יונתן סינדל / פלאש90)

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), יו"ר הוועדה המסדרת בכנסת, בדיון על חוק המצלמות, 9 בספטמבר 2019 (צילום: יונתן סינדל / פלאש90)

יותר חשוב מכך, הפייק ניוז הזה נועד ליום שאחרי הבחירות. נתניהו קורא את הסקרים. מאז שהתחילה מערכת הבחירות 2019  מועד ב', בשום סקר הליכוד-חרדים-ימין דתי לא הגיעו ל-61 מנדטים. אפילו בשני הסקרים הבודדים שפורסמו בשבוע שעבר, שבהם עוצמה יהודית עוברת את אחוז החסימה, הגוש הזה לא הגיע ליעד המיוחל. בסקר אחד בודד, עם עוצמה יהודית, הגוש הזה הגיע ל-60, בשני ל-58. ברוב מכריע של הסקרים, הכהניסטים לא עוברים את אחוז החסימה, והליכוד-חרדים-ימינה עומדים על 56 מנדטים בממוצע.

נתניהו יודע שאם זו תהיה התוצאה, שעון החול לסוף כהונתו יתחיל לפעול. נתניהו כנראה מאמין שסלוגן נוסח "הערבים גנבו את הבחירות" יוכל לשמש כנשק יעיל נגד מורדים בליכוד שירצו להדיח אותו כדי להימנע מבחירות שלישיות מצד אחד, ונגד יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, שנראה סגור עם כחול לבן מצד שני. לא ליברמן – זולל ערבים ידוע – ולא בכירי הליכוד, מניח נתניהו, לא ירצו להצטייר כמי שנתנו ל"ערבים" לגנוב את הבחירות.

כל זה עדיין יכול לקרות, אבל הפנצ'ר הראשון הגיע מוקדם מהצפוי. חוק המצלמות התפוגג עוד לפני שלב ההתעברות. וכאן אולי טמונה הנקודה הכי מעניינת בסיפור הזה. החוק הזה נועד לפגוע קודם כל במצביעים הערבים, להרתיע אותם מלהגיע לקלפי ולהוריד את שיעור ההצבעה אצלם. אבל ההתנגדות אליו לא נשארה סיפור של הערבים בלבד.

לא רק ה"חשודים המיידים" ממרצ התגייסו להפיל אותו, אלא גם הגנרלים שנספחו אליה, גם מפלגת העבודה שפעמים רבות בעבר נזהרה מלהתייצב למען נושא המיטיב עם ה"ערבים", וגם כחול לבן שרבים, ובצדק לא מועט, מכנים אותה מפלגת ימין רך. אפילו ליברמן, שפעם נהג לומר שמימינו עומד רק הקיר, התגייס להפיל את החוק. למעשה, הוא זה שהוציא לחוק את תעודת הפטירה.

כמובן, זה לא הופך את ליברמן לשמאל, כפי שנתניהו מנסה בכל כוחו לתייג אותו. ליברמן היה ונשאר איש ימין. אבל זה כן אומר שבנקודת הזמן הזאת ליברמן ראה מול עיניו מטרה יותר גדולה מאשר "לדפוק את הערבים". להפיל את נתניהו, כך נראה, היא בעיניו כרגע משימה חשובה יותר. וכדי להשיג את המטרה הזאת הוא מוכן אפילו לנקוט מהלך שהוא יודע שנתניהו ישתמש בו כדי לצייר אותו, רחמנא לצלן, כשותף של יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה.

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, בישיבת הסיעה בכנסת ב-9 בספטמבר, 2019 (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)

הוציא לחוק המצלמות את תעודת הפטירה. יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, בישיבת הסיעה בכנסת ב-9 בספטמבר, 2019 (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)

יש לכך כמה וכמה סיבות, אבל נדמה שהמעניינת שבהן היא התחזקות כוחם הפוליטי של הערבים הפלסטינים בישראל. אחרי שאהוד ברק נאלץ להתנצל בפני האזרחים הערבים על אירועי אוקטובר 2000 כדי שעיסווי פרייג' יסכים לתת לו להתחבר למרצ ולהקים את המחנה הדמוקרטי, נועם שיזף העיר כאן כי השאלה המעניינת היא לא אם ההתנצלות של ברק היא כנה, אלא עצם העובדה שהבוחרים הפלסטינים הצליחו לכופף לברק – רמטכ"ל וראש ממשלה לשעבר – את היד.

דבר דומה קרה עכשיו לכחול לבן ואפילו לליברמן, גם אם הם לא יודו בכך – לא בפומבי ואולי גם לא בפני עצמם. הם הבינו שבלי השתתפות משמעותית של הבוחרים הפלסטינים, נתניהו יישאר ראש ממשלה. אחרת קשה להבין למה היה חשוב להם כל כך להפיל את החוק הזה.

האינטרס שלהם היה להפיל חוק, אף שמטרתו לכאורה היא לפגוע "רק" בבוחרים פלסטינים. וכמו במקרה של ברק, פחות חשוב כרגע אם יו"ר כחול לבן בני גנץ או ליברמן חושבים מחשבות טובות על הערבים. ספק מאוד אם לגנץ עוברות מחשבות כאלה בראש, אצל ליברמן בוודאי שלא. אבל הם מכירים בכוחם של המצביעים הפלסטינים. המצביעים האלה עלו על המפה. זו בוודאי בשורה טובה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf