newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למעלה משמונה מאות וחמישים הוצאות להורג בשנה באיראן

דו"ח חדש של האו"ם מציג הפרות חמורות של זכויות אדם וחופש ביטוי באיראן, ובכללן הוצאות להורג, מעצרים פוליטיים ועינויים

מאת:

השבוע הגיש ד"ר אחמד שהיד, המינוי המיוחד של האו"ם לענייני זכויות אדם באיראן, את הדו"ח התקופתי שלו לוועדה לזכויות האדם. הדו"ח מהווה, במובן מסויים, גם סוג של סיכום לשנת כהונתו הראשונה של הנשיא רוחאני בתחום זכויות האדם, נושא אשר רבים מבוחריו תלו בו ציפיות גדולות. למרבה האסון והאכזבה, תקוות הבוחרים התבדו מרות.

> "לא לזה אמרנו כן": הצהרת איש אופוזיציה איראני במלאת 35 למהפכה

כמו ממשלות אחרות באזור החוששות מעין חיצונית שתבחן את התנהלותן ובמקום לשתף פעולה עם המבקרים בוחרות להשתלח בהם, כך גם המשטר האיראני סירב לשתף פעולה עם שהיד או אף לאשר את כניסתו לאיראן, בטענה כי מדובר בסוכן של המוסד הישראלי וה-CIA. אי לכך הדו"ח נכתב על סמך ראיונות שערך שהיד עם 118 איש, מתוכם 22 המתגוררים באיראן, 54 בטורקיה, ו-42 איראנים המתגוררים בשבדיה, אוסטריה ואיטליה, וכן מכתבים, עדויות ומסמכים נוספים שהועמדו לרשותו של שהיד.

ד"ר אחמד שהיד. מקור: The 2012 Foreign & Commonwealth Office Report in London, 15 April 2013.

ד"ר אחמד שהיד. מקור: The 2012 Foreign & Commonwealth Office Report in London, 15 April 2013.

על-פי הדו"ח, בין יולי 2013 ליוני 2014 הוצאו להורג באיראן לכל הפחות 852 איש, ובכללם קטינים מתחת לגיל 18, דבר המהווה "עליה מדאיגה במספר ההוצאות להורג". הדו"ח מביע דאגה מיוחדת מפני הוצאות להורג של נשים וגברים שפעלו מתוך הגנה עצמית, ובכללם ריחאנה ג'בארי שנידונה למוות על שרצחה לפני כשבע שנים, בהיותה בת 19, גבר בן 47 שניסה לאונסה.

התייחסות מיוחדת ניתנת בדו"ח להוצאות להורג על בסיס דתי, אתני ואידיאולוגי. בשנת 2014 הוצאו להורג ארבעה פעילי תרבות ערביים, ומספר כורדים סונים עומדים בוודאות כמעט מוחלטת לפני הוצאה להורג. השלטונות האיראניים ממשיכים לרמוס את זכויותיהם של המיעוטים הדתיים במדינה, ובראשם הבהאים, הסונים, הנוצרים, והדרווישים (הסונים הסופיים), אשר מקומות קודשיהם ובתי הקברות שלהם נמצאים בסכנת הריסה מתמדת. על פי הדו"ח עצורים כעת באיראן 49 נוצרים, רבים מהם באשמת תפילה בכנסיות ביתיות, ועוד כ-126 בהאים. כמו כן עצורים לפחות תשעה דרווישים, וכ-150 מוסלמים סונים שנעצרו באשמת ארגון כינוסים דתיים.

הדו"ח דן בהרחבה גם בעינויים הנפשיים והפיזיים שעוברים אסירים במטרה לחלץ מהם הודאות. מבין 54 המרואיינים המתגוררים בטורקיה, עשרים שהו בתאי בידוד וחוו "הוצאה להורג מבויימת". המרואיינים סיפרו גם על איומים באונס, מלקות, מכות חשמל וכוויות.

> הנישואים הזמניים באיראן: הלהיט החם בקרב גברים נשואים

שהיד מפריך בדו"ח את הטענות שנשמעו לאחרונה מפי בכירים בממשל האיראני בדבר הרחבת חופש הביטוי והעיתונות וקובע כי באיראן כלואים כרגע לפחות 35 עיתונאים וכי רבים אחרים נתונים תחת לחצים קשים של איומים, חקירות ומעקבים. הדו"ח מתייחס גם למעצרם של מפעילי מספר אתרים חדשותיים ותרבותיים, כמו גם מעצרם של מספר פעילים ברשתות החברתיות וניטור נרחב של אתרי תוכן בפרסית, וקובע כי כל אלה הם עדות לדיכוי ממוסד ושיטתי של חופש הביטוי.

באשר לנישואי קטינים מציין הדו"ח כי בעוד הגיל המינימלי החוקי לנישואין לבנות באיראן עומד על 13, התקבלו דיווחים על נישואים בכפייה של ילדות החל מגיל תשע.

לאחר פרסום הדו"ח, השלטונות האיראניים דחו אותו מכל וכל בטענה כי הוא "לא הוגן, מוטה ובלתי מאוזן מיסודו".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf