newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סלקציה בקו אוטובוס שנכנס לבי"ח ברזילי: שהערבים יחכו בחוץ

כשקו 18 האשקלוני מגיע לשערי בי"ח ברזילי, עולה עליו מאבטח שתר אחר בעלי "חזות ערבית". אלו מתבקשים להציג ת"ז. אם התגלה שהם אכן ערבים, הם מתבקשים לרדת ולהמתין לאוטובוס עד שיצא מהמתחם. בית החולים: התהליך נעשה תוך כיבוד הזולת

מאת:

אבטחת בית החולים ברזילי באשקלון נוהגת במדיניות של סלקציה כלפי הנוסעים בתחבורה ציבורית הנכנסת לבית החולים. יהודים מורשים להיכנס – ערבים נשארים בחוץ.

קו 18 באשקלון נוסע מהמרינה ועד תחנת הרכבת בעיר. זהו קו מרכזי למי שעובדים מחוץ לעיר. בין הנוסעים, בעיקר שעות הבוקר, ניתן למצוא גם פלסטינים. חלקם לבושים בבגדים של פועלי בניין. לפני כמה חודשים הוסיפו לקו תחנות נוספות בתוך בית החולים ברזילי. עם התוספת שמאריכה את המסלול, התווסף גם נוהל אבטחה בכניסה לבית החולים: האוטובוס עוצר בכניסה, מאבטח עולה עליו ומתבונן בנוסעים. אם הוא מזהה נוסעים בעלי חזות ערבית הוא מבקש מהם להציג לו תעודת זהות. אם מתברר שבעל החזות הוא אכן ערבי, הוא מתבקש לרדת מהאוטובוס ולהמתין עד שזה יסיים את הסיבוב שלו בתוך בית החולים ואז ביציאה עולים עליו שוב כל "בעלי החזות" וממשיכים בנסיעה.

בבית החולים ברזילי מאשרים כי הנוהל קיים אך טוענים כי "כל התהליך נעשה תוך כיבוד הזולת" וכי "הנוהל נכתב בשיתוף חברת 'דן בדרום'". עוד מסבירים כי "המאבטח מבקש תעודת זהות כאשר ישנה סברה שמדובר בנוסע הראוי לבדיקה. היה ומדובר בתעודת זהות כחולה לא מבצעים בידוק נוסף, במידה ומדובר בתעודת זהות ירוקה שהינה תעודה של תושב עזה או איו"ש מתבקש הנוסע להתלוות אל המאבטח מחוץ לאוטובוס על מנת לבצע בידוק ביטחוני בחפצים לרבות בדיקת מגנומטר לשם שלילת נשיאת נשק או חומרי נפץ. גם זאת על פי נהלי המשטרה". (התגובה המלאה בסוף הכתבה).

מאבטח של בית החולים ברזילי על קו 18 באשקלון, היום. (צילום: יהודית)

מאבטח של בית החולים ברזילי על קו 18 באשקלון, היום. (צילום: יהודית)

אבל מהעדות של יהודית (השם והפרטים המלאים שמורים במערכת), תושבת העיר ונוסעת קבועה בקו 18, עולה תמונה שונה. יהודית היתה עדה למאבטחים שמורידים נוסעים ערבים מהאוטובוס כעניין שבשגרה בחודשים האחרונים. היא סיפרה ל"שיחה מקומית" על מה שראתה: "המאבטחים עושים את זה. אם יש מישהו שנראה 'בעל מראה ערבי' – אז הוא מתבקש להציג תעודת זהות. ואם הוא ערבי אז הוא מורד מהאוטובוס. אם מתגלה שהוא לא ערבי – המאבטחים מתנצלים בפניו וממשיכים. לפעמים אין אף נוסע ערבי על האוטובוס ולפעמים, בעיקר בשעות הבוקר, יש כמה. ואז הם ממתינים לאוטובוס עד שהוא מסיים את הסיבוב שלו ומגיע לאותו מקום, ליציאה, אז כולם עולים חזרה והאוטובוס ממשיך בדרכו. הטקס הזה חוזר בכל פעם שיש ערבים על האוטובוס. זאת אומרת שפשוט בשל היותם ערבים אסור להם להיות על האוטובוס בזמן שהוא עושה את הסיבוב שלו בשטח בית החולים".

"ראיתי את זה קורה הרבה יותר מפעם אחת", מדגישה יהודית. "אני תמיד מעירה ויורדת מהאוטובוס ביחד עם הפלסטינים. אני מסרבת להיות שותפה לאפרטהייד".

היא מספרת כי שוחחה לא פעם עם הפלסטינים שיורדים מהאוטובוס מושפלים. הנוסעים הקבועים כבר יודעים שהם צריכים לרדת עוד לפני שפונים ומבקשים מהם, היא מספרת בכאב. בנוגע לתגובה של בית החולים היא מדגישה שמדובר בפרופיילינג, וכי כל ערבי או ערביה מורד מהאוטובוס."לא מזמן היתה על האוטובוס אישה עם חיג'אב ובן זוגה עם זר פרחים בידיהם. הם היו בעלי תעודה זהות כחולה אך הורידו אותם מהאוטובוס. השבוע הורידו מול העיניים שלי אב ובנו עם תעודה כחולה שדיברו ערבית".

הסיטואציה לא נוחה למרבית הנוסעים, מספרת יהודית. האנשים באוטובוס עצבניים מראש, היא מסבירה. הם ממהרים לעבודה, ואין להם סבלנות להתעסק בעניינים לא שלהם. תרגיל הסלקציה באוטובוס שהתווסף עם התחנות בבית החולים מאריך את זמן הנסיעה. חלקם כועסים על העיכוב, אחרים שותקים, לא רוצים לעורר מהומה. "זו מדינה של חוק לאום", מסכמת יהודית. "רוב האנשים מקבלים את המצב באופן טבעי, וזה נראה נורמלי לכולם".

"התנהלות משפילה ומבזה"

ארגון "רופאים לזכויות אדם" פנה אתמול (שני) בעקבות עדותה של יהודית שפורסמה בקצרה ברשת חברתית למנהל בית החולים ברזילי ד"ר חזי לוי, ולמשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו בבקשה לקבל הבהרות בנוגע להתנהלות מאבטחי בית החולים. "גם לו היה מדובר במתחם שלא קשור למערכת הבריאות, זוהי התנהלות שאין לה מקום בהיותה גזענית משפילה ומבזה", כתבה הדס זיו מנהלת המחלקה הציבורית וועדת האתיקה של הארגון שדרשה לאסור על התנהלות זאת.

פניה דומה של ארגון רופאים לזכויות אדם נעשתה גם לפניות הציבור של חברת "דן בדרום". שם ענו כי "תפקידנו כחברה המפעילה תחבורה ציבורית בארץ להסיע נוסעים ליעדם. יחד עם זאת ובמקרה האמור, יובהר כי המאבטח אינו מטעם חברת 'דן בדרום'. בנוסף, בחלק המסלול בו האוטובוס נכנס לבית החולים 'ברזילי' באשקלון, אנו כפופים להנחיות של מחלקת הביטחון שלו ומחויבים לפעול בהתאם להנחיות אלו".

בית החולים ברזילי (ויקימדיה, שימוש חופשי)

בית החולים ברזילי באשקלון (ויקימדיה, שימוש חופשי)

"יש רגישות סביב בתי חולים, אבל זה לא מצדיק את ההתנהלות הזאת. אתה עושה חיפוש, אתה רואה שהכל בסדר – תן להם להיכנס. אם אתה לא מתכוון לתת לאנשים להיכנס – אז למה אתה עושה חיפוש?", תוהה זיו. "בית חולים צריך לדאוג לביטחון. בשביל זה יש מאבטחים. המאבטחים צריכים לחפש נשק, לראות שאני לא באה עם כוונה לעשות משהו בעייתי. עצם זה שהבנאדם לא חוקי – מה אתה יודע מה הסיבה לאי החוקיות שלו? תבדקו שאין נשק, תבדקו מה שאתם רוצים, אבל אתם לא אמורים למנוע את כניסתם לשטח בית החולים באופן גורף.

"בשם הביטחון, להגיד לי ש'יש פה עניין בטחוני ולא גזעני' זה כסות, זה עלה תאנה. אני לא אומרת שאין סוגיה בטחונית, אבל אני אומרת שהשימוש שנעשה בטיעון הזה כדי לסתום לנו את הפה הוא שימוש גורף, והרבה פעמים הוא מכסה על גזענות לשמה".

התגובה המלאה של בית החולים ברזילי:

"בבית החולים ברזילי אכן נכנס מזה כשנה אוטובוס קו 18 של חברת דן כשירות לקהילת המבקרים. בהגיע האוטובוס בשער בית החולים מתבצע על ידי מאבטח בידוק ביטחוני על פי נוהל שנכתב בשיתוף עם חברת דן בדרום. המאבטח מבקש תעודת זהות כאשר ישנה סברה שמדובר בנוסע הראוי לבדיקה. היה ומדובר בתעודת זהות כחולה לא מבצעים בידוק נוסף, במידה ומדובר בתעודת זהות ירוקה שהינה תעודה של תושב עזה או איו"ש מתבקש הנוסע להתלוות אל המאבטח מחוץ לאוטובוס על מנת לבצע בידוק ביטחוני בחפצים לרבות בדיקת מגנומטר לשם שלילת נשיאת נשק או חומרי נפץ. גם זאת על פי נהלי המשטרה.

"יש לציין שלבית החולים נכנסים אך ורק תושבי שטחים בעלי אישור שהייה בישראל ואילו שוהים בלתי חוקיים, ללא אישור כניסה, אינם מורשים להיכנס לבית החולים. בשולי הדברים, יש לציין שקו 18 מגיע לבית החולים לאחר איסוף נוסעים מהמרינה וידוע לנו ולמשטרה שעובדים זרים רבים, חלקם שב"חים, לנים במרינה.

"כל התהליך נעשה תוך כיבוד הזולת.

"דומני, שזו עזות מזח להאשים את בית החולים ברזילי בהשפלה ובאפליה גזענית. בבית החולים משרתים רופאים אשר מתקבלים מאיו"ש לשם התמחות מלאה ועובדים כתף אל כתף עם רופאים תושבי ישראל, לרבות ערבי ישראל. בית החולים מטפל בשגרה בחולים המפונים מעזה ומטפל בהם בשיווין ובמקצועיות ופעל להחלמתם. לא רק זאת, כי אם בית החולים אשפז לא אחת לוחמים מהחמאס שנפצעו בעת לחימה עם חיילי צה"ל. ידועה בוודאי גם פרשת הטיפול האתי והמקצועי באסיר שובת הרעב מוחמד עלאן, שזכה אף לשבחים מהצלב האדום הבינלאומי.

"אין לנו אלא למלא הוראות בטחון על מנת למנוע אפשרות של פיגוע בנוסעים ובמבקרי בית החולים, על פי הוראות משרד הביטחון".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf