newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פצועים ועצורים בהפגנה למען עזה בחיפה: "המשטרה רצתה להעביר מסר"

22 מפגינים, ערבים ויהודים, נעצרו במהלך ההפגנה בה לקחו חלק מאות. בין העצורים גם ג'עפר פרח, מנכ"ל מוסאוא, שהועבר לבי"ח לאחר שרגלו נשברה בזמן שהוחזק במשטרה. היום תתקיים הפגנה מול משטרת חיפה במחאה על האלימות

מאת:

נכתב בשיתוף עם מירון רפופורט

"מצאתי את עצמי בין שתי שורות של שוטרים, שדוחפים אותי אחד לכיוון של השני וצועקים עלי: 'תלך! תלך!'. אבל אין לאן ללכת", כך מתאר פעיל חיפאי את מה שאירע אתמול בהפגנה נגד הרג המפגינים בעזה שהתקיימה בעיר התחתית בחיפה. "הם חיפשו לעשות פרובוקציות, להעלות את רמת האלימות כדי להרתיע אנשים מלהגיע להפגנות נוספות".

בתום שבוע סוער בחיפה, במהלכו נעצרו פעילים בולטים בעיר בניסיון למנוע את ההפגנות בעקבות הרג 60 המפגינים בעזה, יצאו אתמול (שישי) כ-300 מאות ערבים ויהודים להפגנה נוספת. הפעם זה נגמר ב-22 עצורים, שלושה מהם קטינים, ובמספר מפגינים שנפצעו לאחר שנעצרו על ידי המשטרה ואושפזו לטיפול רפואי בבית חולים.

בין העצורים גם ג'עפר פרח, מנכ"ל "מרכז מוסאוא לזכויות האזרחים הערבים בישראל". ברכו של פרח נשברה בזמן שהיה במעצר והוא הובל לטיפול בבית חולים. בנו, באסל פרח, סיפר ל"שיחה מקומית": "לאבא שלי יש ברך שבורה, אבל למרות שהוא פצוע, הוא אזוק בידיים וברגליים. ראינו אותו אבל לא נתנו לנו לדבר איתו. עכשיו מרחיקים אותנו מבית החולים ומאיימים במעצרים. המשטרה מדווחת שאבא שלי נפצע כשניידת של המשטרה עשתה תאונה. אבל ממה ששמענו מאנשים שהיו בתחנה, היכו אותו בזמן החקירה. זה לא קשור לתאונה". יצוין שפרח תועד כשהוא צועד לניידת, בטרם מעצרו, כשהוא בריא ושלם. הנה למשל:

ג'עפר פרח מובל, עומד על שתי רגליו, לניידת משטרה. (צילום: נדין נאשף)

ג'עפר פרח מובל, עומד על שתי רגליו, לניידת משטרה אתמול בחיפה. 18 במאי 2018. (צילום: נדין נאשף)

לטענת פעילים איתם שוחחנו, גם עצורים אחרים הוכו באלות על ידי השוטרים בתחנת המשטרה לאחר שכבר נעצרו. היום בשעה שש בערב תתקיים הפגנה מול תחנת המשטרה בחיפה במחאה על האלימות המשטרתית.

"כמה מכות בחיפה לעומת רצח ילדים בעזה"

ההפגנה אתמול (שישי) היתה השלישית במספר השבוע בחיפה. ביום שני צעדו מפגינים בעיר במחאה על הטבח בעזה. המחאה נגמרה ללא אירועים מיוחדים. להפגנה השנייה, שהתקיימה למחרת, במשטרת חיפה כבר גילו פחות סבלנות. כוחות יס"מ גדולים חיכו במקום ההפגנה. הפעם המפגינים לא צעדו ולמרות הקריאות הנלהבות ההפגנה התנהלה בשקט. למרות זאת, כך על פי עדויות של מפגינים, שוטרים התנפלו על המפגינים ועצרו חמישה מהם. במשטרה טענו שהמפגינים הפרו את הסדר. עוד במהלך השבוע עצרה משטרת חיפה שורה של פעילים פלסטינים ויהודים מהעיר. הפעילים נלקחו לחקירה ושיחות אזהרה בעקבות ארגון והשתתפות במשמרות המחאה.

על מיקום ההפגנה שהתקיימה אתמול החליטו המארגנים להודיע רק שעתיים לפני תחילתה. הם רצו למנוע מהמשטרה להתכונן ולעצור את ההפגנה. הבחירה נפלה על מיקום לא שגרתי. רחוב נתנזון בעיר התחתית. במדרחוב בין המסעדות. כך שאין שום כביש לחסום, אלא רק בליינים ועוברי אורח שאפשר לנסות להעביר להם מסר.

על פי עדויות של מפגינים, חלק מ-22 העצורים נקטפו על ידי המשטרה עוד כשהיו בדרכם להפגנה. כ-300 מפגינים הגיעו לקחת חלק במחאה, הם קראו קריאות למען עזה ונגד המדיניות של ישראל. השוטרים כיתרו אותם מכל הצדדים. מצד אחד צעקו על המפגינים להתפנות מהמקום, ומצד שני לא נתנו לאף אחד ללכת. מפגינים שהבינו שרמת האלימות גוברת ביקשו לחזור לביתם אבל השוטרים לא אפשרו להם לזוז. כך זה נמשך כשעתיים, השוטרים דחפו, צעקו, הכו והמפגינים המשיכו בקריאות מחאה כשמידי פעם עוצרים עוד מפגינים.

כ-300 מפגינים קוראים נגד הטבח בעזה. חיפה 18. במאי 2018. (צילום: נדין נאשף)

כ-300 מפגינים קוראים נגד הטבח בעזה. חיפה 18. במאי 2018. (צילום: נדין נאשף)

שטרים מתנפלים על המפגינים בחיפה (צילום: נדין נאשף)

שטרים מתנפלים על המפגינים בחיפה (צילום: נדין נאשף)

אחד המפגינים, ג'וזף אטרש, מספר על מה שאירע: "המשטרה באה מוכנה לאלימות עם כמויות גדולות של יס"מ. הם היו הרבה יותר אלימים מהרגיל. אני חושב שהשוטרים גם רצו להעביר מסר: אל תפגינו בעיר התחתית, אל תפריעו לייהוד שלה, לכו תפגינו בשכונות הערביות. אני חושב שהשוטרים היו נבוכים כשהם פגשו מפגינים ערבים שנראו אחרת ממה שהם רגילים לחשוב. סטודנטים, אנשים שעובדים בהייטק. היה להם קשה לעכל. מה עוד שחלק גדול מהשוטרים היו ערבים. שוטרים ערבים שבאים לדכא מפגינים פלסטינים. זו תחושה מוזרה שמי שמדכא אותך הוא בן עמך. אבל לדעתי אלימות המשטרה לא צריכה להפתיע והיא גם לא סיפור כזה גדול. כמה מכות בחיפה לעומת רצח ילדים בעזה. מה שחשוב באמת שאנחנו בחיפה, בעזה, ברמאללה או בביירות כולנו עם אחד. אנחנו לא רוצים שוטרים נחמדים, אנחנו רוצים שמשטר האפרטהייד יסתיים".

בשעה חמש בבוקר שוחררו העצורים הקטינים. 19 הבגירים, בהם אלו שאושפזו בבתי חולים, עדיין במעצר. הם צפויים להיות מובאים בפני שופט רק בצאת החג ביום ראשון. רג'א זעאתרה, מזכיר מק"י בחיפה וחבר הלשכה הפוליטית של חד"ש, אמר ל"שיחה מקומית" בנוגע להתנהלות של משטרת חיפה לנוכח ההפגנות: "נראה שיש עליהם לחץ פוליטי. למשפחות ולעורכי הדין של עצורים של אתמול הודיעו מיד שהם עצורים ל-48 שעות, עוד לפני חקירה. זה מראה על הלחץ שלהם".

תנועת הצעירים של חיפה הבוקר קראה להפגנה היום (שבת) בשעה שש מול משטרת חיפה במחאה על האלימות. לקריאה הצטרפה גם ועדת המעקב. הפגנה נוספת תתקיים בחיפה ביום ראשון בשעה שמונה וחצי בערב.

אתמול בלילה, הודיעה דוברות המשטרה כי המעצרים התבצעו לאחר שחלק מהמשתתפים "הפרו את הסדר הציבורי וניסו לחסום צירים". המפגינים טוענים כי לא נחסמו כבישים כי לא היו במקום כבישים או תנועת כלי רכב לחסום.

קריאות לחקירה של המעצרים והאלימות

בתגובה למעצרים פרסמו היום ארגוני החברה האזרחית הפלסטינית בישראל הודעה המביעה "דאגה עמוקה וזעם על ההתנהגות הברוטלית" מצד משטרת ישראל נגד המפגינים ודורשת את שחרורם המידי של כל העצורים. "אנחנו דורשים גם חקירה עצמאית של המעצרים הלא-חוקיים ושל ההכאה של מפגינים בעודם במעצר במשטרה."

האגודה לזכויות האזרח הביעה גם היא "מחאה חריפה נוכח ההתנכלות השיטתית והאלימות של כוחות הביטחון כלפי מפגינים בשבוע האחרון. כך הרג המפגינים בגבול עם עזה וכך הפגיעה בחופש המחאה של המפגינים נגד פתיחת השגרירות בירושלים, וכך במעצרי שווא והחרמות לא חוקיות של דגלי פלסטין בהפגנות בחיפה. האגודה מציינת בדאגה מיוחדת ובמחאה חריפה את הפגיעה בחברנו ג'עפר פרח האושפז בבית החולים כתוצאה מאלימות המשטרה."

ממשטרה נמסר בתגובה: "משטרת ישראל עצרה אמש במהלך מחאה משוללת רסן  בחיפה, 21 מפגינים, אשר הפרו את הסדר הציבורי והסבו נזק לרכוש,  כאשר  אחד העצורים נלקח לבדיקה בביה"ח לאחר שלטענתו נפגע ברגלו. מטבע הדברים,  איננו מפרטים בדבר מצב ואבחון רפואי של אדם זה או אחר בשל צנעת הפרט. עם זאת, עניינו יועבר לבחינת הגורמים הרלוונטיים,  כמקובל."

צפו בסרטון המתעד את אלימות המשטרה:

 

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ואנואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

"התחלתי לבנות את הבית ב-2020 וסיימתי השנה בכוונה להתחתן וגור פה". אנוואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

פרעות בדומא: "אלמלא ברחו, משפחות שלמות היו נשרפות בבתים"

עם מציאת גופתו של הנער בנימין אחימאיר ממאחז "מלאכי השלום", מתנחלים פשטו על הכפר דומא, שבו הוצתה משפחת דוואבשה לפני 9 שנים, וזרעו בו חורבן. לדברי התושבים, חיילים שנכחו במקום גיבו את הפורעים ולא עשו דבר למנוע את האלימות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf