newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שופטת: המשטרה נהגה ב"שערורייתיות" בניסיון לגרש פעיל מישראל

פרנק רומנו, מרצה צרפתי-אמריקאי, נעצר בח'אן אל-אחמר. דיון בשחרורו היה אמור להתקיים בביהמ"ש, אבל אז התברר שהוצא נגדו צו גירוש מאחורי גבה של עורכת הדין שלו. השופטת הורתה לשחררו רגע לפני הגירוש

מאת:

אחרי שכבר היה בדרכו לגירוש מהארץ, החליטה שופטת בית משפט השלום בירושלים חוי טוקר לשחרר את פרנק רומנו, פרופסור למשפטים ופעיל זכויות אדם צרפתי-אמריקאי, שנעצר ביום שישי האחרון בח'אן אל-אחמר.

ההחלטה הדרמטית לשחרר רומנו באה לאחר יום של תהפוכות משפטיות, ולאחר שהתברר שהליך הגירוש שלו נעשה מאחורי גבה של עורכת דינו ועוד בטרם התנהל דיון בעניינו בבית המשפט. במהלך הדיונים נזפה השופטת טוקר קשות במשטרה ובשלב מסוים אמרה שההתנהלות שלה "שערורייתית ברמות אחרות".

רומנו, בן 68, נעצר ביום שישי בח'אן אל-אחמר לאחר שנטען שהפריע לכוחות הביטחון שם. באופן חריג, הוא נעצר על פי הדין הצבאי ונשלח למעצר במגרש הרוסים בירושלים. הדין הצבאי מאפשר מעצר של 96 שעות לפני הבאה לשופט, לעומת 24 שעות שעות לפי הדין הפלילי הרגיל. רומנו פתח בשביתת רעב בזמן מעצרו.

עורכת דינו של רומנו, גבי לסקי, ביקשה לקיים דיון בשחרורו, ונקבע לה דיון להיום (יום א') בשעה ארבע אחר הצהריים. אלא שאז התברר שכבר הוצא לרומנו צו גירוש. "במקום להביא אותו לדיון, המשטרה החליטה, כמו גנבים בלילה, להביא אותו למשרד הפנים לשימוע לפני גירוש, בלי להודיע לי ובלי להודיע לבית המשפט", סיפרה לסקי. כשהוא לא מיוצג על ידי עורכי דין, הוחלט אכן לגרש את רומנו.

פרנק רומנו מובל למעצר. באופן חריג, הוחל עליו הדין הצבאי

פרנק רומנו מובל למעצר. באופן חריג, הוחל עליו הדין הצבאי

לסקי מספרת שכשהחל הדיון, המשטרה טענה שהוא מיותר משום שיש כבר צו גירוש בתוקף. אולם לסקי התעקשה לקיים את הדיון, והשופטת "בצעד מתבקש אבל אמיץ" – לדברי לסקי – הודיעה שהיא לא תקיים את הדיון בלעדיו. לפי לסקי, המשטרה ניסתה לטעון בפני השופטת שאין באפשרותה להביא אותו לדיון, משום שהוא נמצא בידי משרד הפנים, אולם השופטת התעקשה לקיים את הדיון בנוכחותו של רומנו "אפילו אם זה יהיה ב-11 בלילה".

המשטרה המשיכה להתנגד לדיון וטענה שרומנו כבר שוחרר ממעצר פלילי ונמצא בדרך לגירוש. הדברים האלה עוררו את זעמה של השופטת. "קבעתי שיהיה דיון", אמרה השופטת טוקר, "יש רושם שאתם רוצים לסכל אותו. לא נחכה למחר. ההתנהלות היא שערורייתית ברמות אחרות. כמו שהצלחתם להביא אותו תוך שעתיים למטוס, תביאו אותו תוך שעתיים לבית המשפט".

מהודעות ששלח רומנו עלה שהוא כבר עמד להיות מועלה על מטוס לארה"ב, אף שהוא מתגורר בכלל בצרפת. הוא סיפר שסירב לחתום על מסמכי הגירוש שהוצגו לו.

בסופו של דבר נאלצה המשטרה להביא את רומנו לדיון שהחל בשעה שבע בערב. "במהלך כל השנים שאני עוסקת בייצוג מפגינים ישראלים פלסטינים ובינלאומיים, לא נתקלתי במצב שבו כל מערכות הדין הופעלו להצדיק גירוש בסתר של אדם שכל מעשיו היה מחאה לא אלימה", אמרה לסקי בדיון. "המערכות  עשו כל שביכולתן להאריך את החקירה שלו כדי למנוע הבאתו בפני שופט". לדבריה, השימוש בדין הצבאי נועד כדי להרוויח זמן ולאפשר גירוש ללא ביקורת שיפוטית.

נציג המשטרה טען שהדיון על המעצר היה צריך להתנהל בכלל בבית דין צבאי ולא בבית דין אזרחי. לדבריו, מרגע שרומנו שוחרר ממעצר לצורך גירוש,  העירעור על הגירוש היה צריך להתנהל בבית דין מינהלי.

בסופו של דבר, החליטה השופטת לשחרר את רומנו. הותר לו להישאר בישראל עד ה-25 בספטמבר, התאריך שבו התכוון מלכתחילה לחזור לצרפת. במהלך הזמן הזה הוא אמור להיות מוכן להתייצב לדיון אם יתבקש.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf