newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

לשבור שתיקה גם מול המצלמה: חיילים שמסרו עדות נחשפים בתערוכה חדשה

הצלם קיקה קירשנבאום מתעד מזה עשור את החיילים לשעבר שבחרו להעיד על שירותם הצבאי בפני ארגון שוברים שתיקה. בתערוכה חדשה הוא מציג את הדיוקנאות שצילם ומסכם עשור של הסתה פרועה נגד הארגון, שלא אחת נטען נגדו שעדיו "אינם אמיתיים"

מאת:

במשך כעשור צילם קיקה קירשנבאום צילומי דיוקן של חיילים וחיילות משוחררים, שמסרו עדות ל"שוברים שתיקה" על שירותם בגדה המערבית ועזה והסכימו להיחשף. התוצאה היא תערוכה של חמישים ושניים צילומי דיוקן של עדים, המוצגות לצד טקסט קצר פרי עטם שמתאר מדוע בחרו לשבור שתיקה ולהעיד. "הרבה פעמים שואלים אותי למה אמנות פוליטית", אומר קירשנבאום. "התשובה היא: למה לא? אומנות צריכה להגיב לסבל של אחרים, לאתגר את השלטון שמנסה להשתיק קולות ביקורתיים, להיות בכל מקום אפשרי".

התערוכה היא תשובה לטענות שלפיהן ייתכן שהעדויות לא ניתנו על ידי חיילים אמיתיים. (צילום: קיקה קירשנבאום)

קיקה קירשנבאום, צלם עיתונות שעובד עם כלי תקשורת בינלאומיים, עבד על התערוכה במהלך העשור שבו ההסתה של השלטון נגד "שוברים שתיקה" הגיעה לשיאים חדשים. בפרויקט מצולמים חיילים משוחררים מכל שכבות האוכלוסייה היהודית בישראל, חיילים ששירתו במהלך האינתיפאדה השניה לצד חיילים שחזרו מצוק איתן או שירתו אחריו. את התערוכה אצר האמן גיורא שלמי והיא תוצג בגלריית אורלי דביר ברחוב רבנו חננאל 5, תל-אביב יפו, החל מהיום (חמישי) ועד 5 בדצמבר.

"לעומת העדויות של שוברים שתיקה, שהן אנונימיות, הפרויקט הזה הפך לכלי שמאפשר לאנשים דרך להיחשף, לשבור את האנונימיות שלהם", אומר קירשנבאום. מבחינתו, הפרויקט הוא חלק מהמאבק בהסתה של השלטון נגד שוברים שתיקה וארגונים אחרים המתנגדים לכיבוש. "העליהום על שוברים שתיקה קורה בגלל שאנשים לא רוצים לשמוע מה שיש לחיילים שהיו בחזית לספר. התגובה הטבעית היא לעשות דה לגיטימציה ולהפוך אותם לתופעה שולית וזניחה, במקום לעשות את הדבר המתבקש: אם החברה שלחה את החיילים לתחזק את הכיבוש, המינימום שהיא צריכה לעשות זה לשמוע שיש להם להגיד על זמן השירות שם".

במהלך השנים שבהן קירשנבאום תיעד את העדים, החליט משרד המשפטים לפתוח בחקירה נגד דובר הארגון דאז, דין יששכרוף, בחשד ששיקר כשהעיד שהכה מפגין פלסטיני בחברון. דיוקנו של יששכרוף הוא אחד הצילומים שמופעים בתערוכה.

לתת לפצע להגליד

קירשנבאום מספר שחשב על הרעיון  לפרויקט לאחר שעבד עם העיתונאי דונלד מקנטייר מה-Independent על מאמר שעסק בעדויות ממבצע עמוד ענן בעזה. הכתב נפגש עם סגן אלוף אביטל ליבוביץ' מדובר צה"ל, שאמר שהצבא מוכן לחקור את ההאשמות בדבר התנהלות לקויה, אך לא על בסיס עדויות אנונימיות שאין ביכולתו להכריע בוודאות שהגיעו מחיילים. מבחינת קירשנבאום, התערוכה היא תשובה לטענות שלפיהן ייתכן שהעדויות לא ניתנו על ידי חיילים אמיתיים.

"אמנם אני עוקב אחרי שוברים שתיקה מרגע הקמתו, אבל אין ספק שצריך להתייחס לרקע שלי", מוסיף קירשנבאום, שנולד באורוגוואי. "יש קשר הדוק בין הדיקטטורה הצבאית שגדלתי בה, שבה יש עד היום קשר שתיקה בין אנשי הצבא והחונטה שלא מאפשר לפצע בחברה האורגוואית להגליד אחרי 35 שנה, לבין שוברים שתיקה, שם מצאתי תגובה הפוכה לגמרי. חיילים שהתעללו באוכלוסייה הפלסטינית, ומתחילים לא לשמור בטן אלא להוציא את זה בזמן אמת, אחרי שהם הופכים לאזרחים".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf