newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ההבדל בין הדרישה הקטלאנית לדרישה הפלסטינית לעצמאות

מאת:
השאירו תגובה
א א א

המשאל הקטאלני בנוגע לעצמאות מספרד הופך למשבר פוליטי רציני, שמאיים להפוך למשבר אירופאי גדול יותר מהברקסיט. בעשורים האחרונים הצליח האיחוד האירופאי מאוד בעימעום סכסוכים פנימיים בתוך המדינות: החזון של זהות אירופאית היה קריטי למשל בסיום העימות האלים בצפון אירלנד, ואולי גם בסיום המאבק הבאסקי לעצמאות.

כעת, הכרזת עצמאות קטאלונית (או באסקית) תעמיד במבחן לא רק את ספרד אלא גם את האיחוד עצמו, בין השאר כי גם במדינות אחרות ישנן תנועות היפרדות, משמעותיות פחות או יותר. כמובן שהנטייה הבסיסית של האיחוד היא לשימור המצב הקיים, אבל ייתכן שזו כבר אינה אופציה (בהקשר הזה, שווה לקרוא את הסקירה הזו בניו יורק ריוויו אוף בוקס של ספרים הקוראים לנרטיב או למסגרת אירופאית חדשה).

בשולי המשאל, יש אנשים בישראל שמקבילים בין הדרישה הקטאלנית להגדרה עצמית ובין הדרישה הפלסטינית, ותוהים כיצד ספרד או אירופה באות בטענות לישראל כשהן מתנגדות לעצמאות למיעוטים בתחומיהן. לכן חשוב לומר שהמצבים אינם דומים בשום צורה, שכן הקטאלנים הם כבר אזרחים ספרדים מלאים, ממש כמו הכורדים, או הטיבטים בסין, או רוב המיעוטים שדורשים הגדרה עצמית בעולם. אם היינו צריכים לדמיין מצב מקביל בישראל, זו היתה תביעה לעצמאות של האזרחים הפלסטינים בגליל או בנגב, או לחילופין סיפוח ואיזרוח הפלסטינים בשטחים, שאחריו מתקיים משאל עם בתוך המדינה האחת על היפרדות. אולי זה לא רעיון רע, אגב.

אגב, גם ה"אוטונומיה" שישראל לכאורה מעניקה לפלסטינים אינה דומה לאוטונומיה כמו שמדברים עליה בעולם. אוטונומיה לחבלי ארץ או למיעוטים אמורה לבוא בנוסף לזכויות האזרח שלהם, ולא במקומן. הדגם הישראלי דומה יותר לתביעה הדרום-אפריקאית להכרה בבנטוסטונים כחבלים עצמאיים, מאשר למסגרות אוטונומיות אחרות.

מקרים נוכחיים שיותר דומים במשהו למקרה הישראלי, לפחות מבחינת מעמד השטח והאוכלוסיה בו, הם צפון קפריסין ומערב הסהרה. אלא שבשניהם מדובר באוכלוסיה קטנה בהרבה מאשר זו שתחת הכיבוש הישראלי, ובשניהם המדינה הכובשת (טורקיה ומרוקו, בהתאמה) ניסתה להציג איזה "פתרון קבע" לסוגיה. חשוב לציין שהעולם, ובכללו ישראל, לא מכיר בפתרונות האלו – לא ב"עצמאות" של צפון קפריסין, ולא בסיפוח של מערב הסהרה, ובצדק. גם ההתנגדות לכיבוש היא עקבית והגיונית לחלוטין במסגרת עקרונות היסוד של המערכת הבינלאומית.

> העליון בסך הכל החרים את הטקס שחגג את תוצאות פסיקותיו

א א א
ועוד הערה לסיום:

הפוסט שקראת עכשיו לא במקרה נמצא פה, בשיחה מקומית. צוות האתר משקיע יום-יום המון מחשבה ועבודה קשה כדי להביא לקוראים שלנו מידע שלא נמצא במקומות אחרים, לפרסם תחקירים ייחודיים, להגיב מהר לאירועים חדשותיים מתגלגלים, ולתת במה לקולות מושתקים בחברה ולפועלות ולפעילים למען שלום, שוויון וצדק חברתי.

כבמה שעושה עיתונות עצמאית אנחנו לא נמצאים בכיס של אף בעל הון, ולא של השלטון. הרבה מהכתיבה באתר נעשה בהתנדבות מלאה. ועדיין, העבודה שלנו עולה כסף. זה זמן עריכה, וזה צילום, תרגום, שירותי מחשוב, ייעוץ משפטי ועוד.

אם כל אחת ואחד ממאות אלפי הקוראים שמגיעים לשיחה מקומית כל שנה יתרום ולו תרומה קטנה – נוכל לעמוד על הרגליים באופן עצמאי לגמרי. אם כל אחד יתמוך בנו בתרומה חודשית צנועה – נוכל לצמוח ולהרחיב את הפעילות שלנו פי כמה.

הצטרפו להצלחה שלנו בשיחה מקומית
תרמו לחיזוק העיתונות העצמאית של שיחה מקומית

לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf